مقاله چیست؟
مقاله در لغت به معنای گفتار، مبحث، سخن، قول و فصلى از کتاب یا رساله می باشد. مقاله گونه ای نوشتار علمى فنى است که در محافل دانشگاهى و نیز در مراکز پژوهشى بسیار رایج است.
در این نوشتار یک موضوع مشخص واحد و به خوبی محدود شده مطرح می شود و یا به مسئله ای به روشنى تعریف شده، پرداخته می شود.
اگرچه مقاله ها انواع گسترده و گوناگونى از نوشته ها را در بر می گیرند ، اما به طور کلی می توان مقاله ها را به سه دسته نسبتاً متمایز: اجتماعى، تحقیقى انتقادى و پژوهشى تقسیم کرد.
1. مقاله اجتماعى: در این گونه از مقالات وضع عمومى مردم، روابط آنان با همدیگر، مشکلات زندگى، ناهمواری های اجتماعى، تضادها و تبعیض ها، بیدادگریهای و مطالبى از این دست، مورد بحث قرار مىگیرد.
2. مقاله تحقیقى: برگرفته از تحقیقى است که بهتازگى پایان یافته است و چون متکى بر یافتههاى تحقیقاتى است، گزارش تحقیق نیز به آن گفته مىشود.
3. مقاله انتقادى: مقالههاى اجتماعى اغلب با انتقاد همراه هستند.
4. مقاله پژوهشى: پس از تحقیق و بررسى همهجانبه به شیوههاى علمى و مبتنى بر فرضیه آزمون، تحقیق، بررسى و نتیجهگیرى تهیه شده و در آن آخرین نتایج به دست آمده از یک پژوهش معین، مورد بحث قرار مىگیرد.
در مقالات پژوهشى دستهبندی جداگانهاى بر اساس محتواى مطالعات مقاله وجود دارد که از این منظر مقالات به چهار نوع تحقیقى، تحلیلى، مرورى و گردآورى تقسیم مىشوند:
1. مقاله تحقیقى: برگرفته از تحقیقى است که بهتازگى پایان یافته است و چون متکى بر یافتههاى تحقیقاتى است، گزارش تحقیق نیز به آن گفته مىشود.
2. مقاله تحلیلى: به نام مقاله نظرى نیز شناخته مىشود، مقالهاى که در آن مؤلف با استفاده از منابع پژوهشى پیشین، نظریه خاصى را در حوزه کار خود مطرح مىکند. مقاله ممکن است نظریههاى قبلى را گسترش دهد و آنها را با استفاده از شواهد، استحکام بخشد، آنها را به شکل دیگرى بیان کند یا آنها را مورد تأمل و تردید قرار دهد.
3. مقاله مرورى: به تحلیل کلان و ارزیابى انتقادى نوشتههایى مىپردازد که قبلاً منتشر شده است. مقاله مرورى از طریق مقولهبندى، یکپارچهسازى و ارزشیابى متون منتشر شده پیشین، پیشرفت پژوهشهاى جارى را در جهت روشن ساختن مسئلهاى مشخص دنبال مىکند.
4. مقاله گردآورى: در این مقاله به گردآورى و انعکاس دیدگاههاى مختلف مندرج در نوشتههاى مرتبط با موضوعى خاص پرداخته مىشود و درواقع کار تازهاى را عرضه نمىکند. تفاوت آن با مقاله تحلیلى در آن است که به ارائه نظریه جدیدى منتهى نمىشود. همچنین مقاله گردآورى با مقاله مرورى نیز متفاوت است چراکه مقاله گردآورى لزوماً به سنجش و ارزیابى کلیه آثار قبلى نمىپردازد.
ویژگى مقاله علمى
ویژگىهاى یک مقاله علمى خوب عبارتاند از:
- داراى ساختار علمى باشد
- داراى پیچیدگى علمى
- اصالت
- برخوردارى از تفکر انتقادى
- مشارکت در دانش
- بیان ایدههاى نو
- کاربرد پذیرى
- ارائه نتایج دنبالهدار جهت انجام پژوهشهاى بعدى.
ملاکهاى محتوایى مقاله
یکى از مهمترین ابعاد مقالههاى علمى، محتواى علمى و ارزش کیفى آن است.
الف) فرایند «تفکر»
اساسىترین محور محتوایى یک پژوهش علمى، آن است که مجهول بودن مسئلهای را روشن نماید.
ب) منطقى بودن
منطق که راه درست اندیشیدن (تصور) و صحیح استدلال آوردن (تصدیق) را مىآموزاند، محقق باید شایستگى لازم را در استدلال آوردن، تحلیل محتوا و نتیجهگیرى داشته باشد.
تعریف، طبقهبندى، استنباطهای قیاسى و استقرایى، روشهاى مختلف نمونهبردارى و غیره همه از ویژگىهاى منطقى یک مقاله علمى است که محقق باید به آنها توجه داشته باشد.
ج) انسجام و نظامدار بودن
مرتبط بودن اجزاى مختلف مقاله با یکدیگر، متناسب بودن مطالب با عنوان مقاله و ارتباط عناوین فرعى با یکدیگر، ازجمله مواردى است که به تحقیق، یکپارچگى و انسجام مىبخشد. بر این اساس، محقق باید عناوین فرعى مقاله خود را با نظمى منطقى از یکدیگر مجزا و ارتباط بخشها را مشخص نماید.
د) تراکمى بودن
هدف پژوهش پاسخ به سؤالهایى است که تا آن زمان دستکم از نظر محقق، پاسخى منطقى نداشته است، هر پژوهش علمى باید از یک سو بهمنظور کشف دانش جدید و از سوى دیگر، بهمنظور تکمیل مطالب، صورت پذیرد. بنابراین هدف اصلى یک مقاله، کشف یا تکمیل دانش بشرى است و نه تکرار دوباره عبارات.
هـ) تناسب موضوع با نیازهاى فعلى جامعه علمى
هر پژوهش علمى باید نیازهاى اساسى جامعه علمى خود را در نظر گرفته، سعى در حل مسائل آن داشته باشد؛ بنابراین از طرح موضوعاتى که از اولویت تحقیقى برخوردار نیستند و جامعه علمى، بدانها نیاز ندارد، باید دورى نمود.
و) خلاقیت و نوآورى
هر تحقیق علمى زمانى مىتواند در ارتقاى سطح دانش، موفق و مؤثر باشد که از فکرى بدیع و خلاق برخوردار باشد. مقالاتى که به جمعآورى صرف بسنده مىکنند، نمىتوانند سهم عمدهاى در پیشرفت دانش بشرى داشته باشند.
ز) توضیح مطلب در حد ضرورت
ازجمله مواردى که محقق در گزارشنویسى پژوهش خود (مقاله) باید بدان توجه کند، پرهیز از حاشیهروى و زیادهگویى افراطى است؛ همچنان که خلاصهگویى نباید بهحدى باشد که به ابهام و ایهام منجر شود؛ بر این اساس محقق باید بهحدى مطالب را تبیین کند که مقصود وى براى خواننده، روشن و واضح باشد.
ح) متناسب بودن با نظریهها
هر رشته علمى، متشکل از نظریهها و قوانینى است که مورد اتفاق صاحبنظران آن فن است.
ط) اجتناب از کلىگویى
هدف نهایى علم، صورتبندى یک «نظریه» و «تبیین کردن» یکى از اصول مهم نظریه است. از اینرو محقق باید بتواند مباحث علمى خود را به روشنى توضیح دهد و با زبان گویا آن را تبیین و از کلىگویى اجتناب نماید.
سایت فصلنامه علمی و تخصصی حبل المتین ، مقاله 16، دوره چهارم، شماره دوازدهم، پاییز 1394، صفحه 192-212 ، نویسندگان راهب عارفى میناآباد