هر مقاله علمى با یک مقدمه شروع می شود و آن، خلاصه ای از فصل اول و دوم پایان نامه ها و رساله هاست که به طور مختصر به بیان کلیات تحقیق و بررسى مختصرى از پیشینه آن می پردازد. در مقدمه مقاله مسئله تحقیق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنیادى و کاربردى به صورت مختصر بیان می گردد و سپس به بررسى سوابق پژوهشى که به طور مستقیم به موضوع تحقیق مرتبط است، پرداخته می شود. مقدمه باید یک منطق اساسى را در تحقیق بیان کند و به خواننده نشان دهد که چرا این تحقیق ادامه منطقى گزارش های پیشین است. در این بخش پس از نتیجه گیری از پژوهشهای بررسى شده، محقق باید پرسشهای پژوهش خود را به صورت استفهامى بیان کرده و به تعریف متغیرهاى تحقیق به صورت عملیاتى بپردازد.
مقدمه درواقع نخستین بخش متن است. کوتاه و جالب باشد و هدف از تحقیق را بیان کند. هنگام خواندن روزنامه متوجه شدهاید که روزنامهنگاران سعى مىکنند ماهیت داستانشان را در چند خط اول بیاورند. روزنامهنویسان باید تکنیکى را انتخاب کنند که با شروع چندین خط اولیه توجه خواننده را آنچنان جلب کنند که در انتظار کل داستان بمانند. نوشتههاى علمى مىتوانند به روشى مناسب و مطلوب از روزنامهنویسى به امانت گرفته شوند.
قبل از نوشتن مقدمه باید به سؤالات اساسى که در هر قسمت مطرح مىشود پاسخ گفت:
چه چیزى براى گفتن دارم؟
آیا ارزش گفتن دارد؟
طرح صحیح و واقعى یک پیغام چیست؟
مخاطبین و مستمعین این پیغام چه کسانى هستند؟
کدام نشریه براى این پیغام مناسب است؟
نقش اصلى مقدمه آن است که به خواننده توضیح دهد که هدف از انجام این مطالعه چیست. اگر بتوانید بدین سؤال پاسخ گویید با مشکل کمترى روبهرو خواهید شد.
مقدمه داراى مؤلفههاى زیر است:
1. جملات کوتاه.
2. خلاصه.
3. اشاره مختصر به مطالعات قبلى انجام شده.
4. هدف اصلى مقاله.
بررسى دقیق مطالعات دیگر باید براى قسمت بحث گذاشته شود. نباید در تحقیقتان، همه مطالعات گذشته را بهصورت کامل بیاورید، بلکه مناسبترین مواردى که به تحقیق شما بسیار نزدیک است باید آورده شود. شما مىتوانید نقاط ضعف و قوت مطالعهتان را با مطالعات دیگر مقایسه کنید. چیزى که اصلاً در مقدمه نباید ذکر شود.
کاربرد انواع جملات کلیشهاى براى استفاده در مقدمه
1. چرا چگونه
2. یکى از مسائل مهم در...
3. همیشه یک سؤال مطرح بوده براى... که...
4. اخیراً موضوع مهمى براى...
5. بهعنوان یک پدیده مهم در... مىتواند...
6. همیشه موضوع بحث برانگیزى میان دانشمندان بوده است که...
7. معمولاً اعتقاد بر این است که... اگرچه...
8. تحقیقات بسیار کمى انجام گرفته است روى... درحالیکه...
9. همیشه فکر مىکردم دوباره...
10. همیشه سؤال بزرگى در ذهن افراد است که...
نکته مهم در مقدمهنویسى آن است که حجم مقدمه نباید بیشتر از یک چهارم یا یک پنجم کل مقاله باشد. مقدمه حتماً باید چند برابر از متن مقاله کوچکتر باشد. مقدمه باید هم موجز باشد و هم گویا و نوشتن متنهاى موجز گویا هم هنر مىطلبد و هم زیرکى. جمله آخر در مقدمه باید فرضیه یا سؤالهاى تحقیق باشند، که استدلالى براى آنها مطرح مىشود و نباید بدیهى باشند.
بنابراین مواردى را که در مقدمه طرح مىشود مىتوان چنین برشمرد:
1- مسئله و دلایل انجام تحقیق.
2- سابقه کار: پژوهشگر با اشاره به تحقیقات مشابه پیشین، نهتنها پیوند کار خود را با کارهاى دیگران آشکار مىسازد و جایگاه آن را در شبکه آن گروه از تحقیقات مشخص مىکند، بلکه تفاوت و برجستگى کار خود را نسبت به کارهاى پیشین، از لحاظ روش، نوع برخورد با مسئله و نوع پاسخهاى به دست آمده نشان مىدهد.
ترتیب نگارش نکات کاربردى در مقدمه
1- توضیح در مورد موضوع و عرصه پژوهش بهصورت عام.
2- توضیحات اختصاصىتر در مورد مشکلى که مورد توجه خاص این مطالعه است.
3- مرورى بر یافتههاى مطالعات دیگر که مرتبط با مسئله و موضوع پژوهش مىباشد.
4- تحلیل اطلاعات ارائه شده در سه بند فوق خصوصاً یافتههاى مطالعات مرتبط و تبیین خلأ یا شکاف موجود در مورد مسئله مورد پژوهش در راستاى ضرورت انجام مطالعه حاضر.
5- بیان اهداف یا سؤال یا فرضیه اصلى پژوهش.
تدوین قسمت مقدمه مقاله در پنج مرحله انجام مىشود
1. بیان زمینه و حیطه پژوهش بهمنظور درک خواننده پیرامون مشکل مورد پژوهش.
2. کارها و فعالیتهاى تحقیقى دیگران که بهطور اختصاصى مشکل را تبیین مىکند. (ذکر منابع معتبر ضرورى است).
3. گپ موجود چیست و چرا انجام این پژوهش اهمیت دارد.
4. هدف و یا سؤال پژوهش.
5. تأکید بیشتر بر ارزش این تحقیق (اختیارى است).
معمولاً مقدمه را با یک جمله از یک واقعیت علمى پذیرفته شده شروع مىکنند. (فعل زمان حال). ممکن است در ادامه با افعال ماضى کامل نیز ادامه یابد.
اگر شما مخاطبین مناسب و یک تحقیق درست انتخاب نمودهاید دیگر نیازى نیست کار سختى را براى متقاعد کردن خوانندگان خود در مورد اهمیت سؤالات انجام دهید.
براى نوشتن یک مقدمه مناسب ابتدا باید مخاطبین خود را شناخته، خلاصهنویسی کرده و به آنها بگویید که هدف از نوشتن این مقاله چیست؟ چرا این مقاله مهم است و سعى کنید آنها را متقاعد کنید که این تحقیق از تحقیق قبلى بهتر و کاملتر است. جمله اول را بهصورتى بیان کرده که براى خواننده جالب توجه باشد.
بسیارى از مؤلفین تازه کار براى نوشتن مقدمه با مشکل روبهرو هستند. مشکل عمده آنها در عدم توانایى آنها در طرح سؤالات است. اگر مطالعه درست طراحى شده باشد این مشکل به وجود نمىآید.
سایت فصلنامه علمی و تخصصی حبل المتین ، مقاله 16، دوره چهارم، شماره دوازدهم، پاییز 1394، صفحه 192-212 ، نویسندگان راهب عارفى میناآباد